Raven

Claws

Trädgård

5 tips och tricks: odla örter själv i din trädgård eller på din balkong

 

Vill du odla grödor själv i din trädgård eller på din balkong? Det är trevligt att vara med om detta. Att odla sina egna örter är relativt enkelt – så det är lätt att komma igång! Naturligtvis är det bra att först få lite inspiration och kunskap: med våra tips och tricks hjälper vi dig på vägen.

5 tips och tricks: odla örter själv i din trädgård eller på din balkong
Vilka örter i trädgården?
Först och främst undrar du säkert: vilka örter i trädgården växer bra? Den goda nyheten är: många örter kan växa här! Nästan alla örter har goda chanser till god tillväxt – så välj din favoritsort och plantera den. Exempel på örter som växer bra i trädgården eller på uteplatsen: basilika, timjan, oregano, mynta, dill, koriander, persilja, gräslök, lavendel, salvia och rosmarin. Det är en riktig tvättlista!

Har du plats för det är det trevligt att placera olika örter i trädgården. På det här sättet kan man ju gå åt alla håll med skörden. Använd örterna i dina rätter eller lägg dem i en cocktail eller te, bara för att nämna några.

Odla dina egna örter: sol eller skugga?
Vilket är det idealiska vädret för att odla örter själv? Viktigt att veta: örter är inte särskilt krävande. De njuter dock av lite sol. Placera dem därför inte i skuggan eller på en plats som är för kall. Detta är en punkt att ta hänsyn till, särskilt med växter på balkongen. Har du en skuggig balkong är chansen för mycket skörd tyvärr liten. Har du solen på den i minst några timmar eller en halv dag? Då har du mycket bättre chans. Örter kan ha lite skugga – så länge det finns tillräckligt med solljus i gengäld. Detta gör örtagården på din balkong till en succé.

I trädgården har man ofta fler valmöjligheter med hänsyn till placeringen av örtagården utanför. Placera helst växterna på en plats med mycket solljus. Örter i trädgården får i alla fall inte nog av solen snabbt. Det är bara bättre att lägga örterna i skuggan om det en dag blir väldigt varmt, vid eller över trettio grader Celsius. De gillar inte en stekande sol.

Örtagård under vintermånaderna
Med lite tur kan du njuta av örterna från din örtagård under en stor del av året. Örter är ganska långlivade och håller länge, förutsatt att du köper kvalitetsörtväxter och tar väl hand om dem. Tänk på att du tar med fleråriga växter inomhus under de kalla vintermånaderna. Med ettåriga örtväxter kan du göra dig av med dem och ta tillbaka dem till ditt hem på våren. Men fleråriga örtväxter, som timjan, oregano och lavendel, kan stå kvar längre. När det fryser är det viktigt att skydda dem: ställ dem tillfälligt på en varmare plats.

5 tips och tricks: odla örter själv i din trädgård eller på din balkong
Odla örter själv: krukor och behållare
I vilka krukor eller krukor är det bäst att odla örter själv? Det finns flera alternativ. Även här gäller följande: de örterna blir inte svåra. De växer snabbt, i både en mindre kruka och en större behållare. Anpassa därför detta särskilt till det tillgängliga utrymmet som du har. För att odla örter på balkong har man ofta nytta av krukor som man till exempel kan hänga på räcket eller ställa i hörnet. Eller tänk på en örtagård på balkongen i en lång, smal plantering. Du kan lägga flera örter i här, i rad. En vertikal örtagård på balkongen är också en praktisk idé, bestående av flera fickor som du fäster på väggen!

I en trädgård finns det ofta mer utrymme, och du kan placera större krukor eller krukor. Att odla mynta själv eller att odla basilika själv kan också göras i större antal, om det är din önskan. En avelstank är ett bra alternativ att använda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *