Skärp lagen mot id-stölder menar my Safety

Skärp lagen mot id-stölder menar my Safety

Internet som arena för brottslig verksamhet måste börjas ta på allvar menar säkerhetsföretaget my Safety. Hot och trakasserier är numera vardagsmat på internet och drabbar hundratusentals svenskar varje år. En annan företeelse som ökar explosionsartat är så kallade identitetsstölder. En identitetsstöld är när någon obehörig lägger beslag på dina personuppgifter. Målet är ofta att använda uppgifterna i brottsligt syfte, till exempel ta ut låna eller starta mobilabonnemang i brottsoffrets namn.

Enligt my Safety finns det här en stor lucka i lagsstiftningen. Brotten som brukar följa efter en identitetsstöld, till exempel stöld eller bedrägeri, har vi lagar mot i Sverige. Däremot är själva ID-kapningen fullt laglig. Ett stort problem menar my Safety och pekar på att man i många fall tvingas invänta att andra brott begås för att på så sätt kunna använda lagar mot till exempel ärekränkning eller urkundsförfalskning för att komma till rätta med själva id-kapningen. Detta, menar my Safety, skickar också en tydlig signal till rättsväsendet att id-kapningar inte är särskilt allvarliga. Enligt my Safety är detta ohållbart det verkar som den äldre generationen inte är riktigt insatta i unga människors surfvanor och hur kränkande en id-stöld faktiskt är. Trots att inget brott begås är det fortfarande en obehaglig upplevelse att någon obehörig sitter inne på ens personuppgifter.

Ett förslag finns

Som ett företag i internetbranschen möter my Safety dagligen kunder som fått sina identiteter stulna och vet hur hårt detta drabbar människor. My Safety vill att Sverige följer i Finlands fotspår där id-kapningar blev olagliga för några månader sedan. Det finns visserligen ett två år gammalt förslag i Sverige från den så kallade Egendomsskyddsutredningen. Enligt denna utredning ska identitetsintrång kriminaliseras med böter eller upp till två års fängelse. Men än har inga förslag blivit verklighet och samtidigt som politikerna drar fötterna efter sig är det företag som my Safety som får se konsekvenserna.

För my Safety har ett tryggt internet alltid varit en ledstjärna. My Safety brinner också för att vi ska kunna föra en öppen och livlig debatt på internet men utan hot och kränkningar. My Safety erbjuder en effektiv försäkring mot just hot och trakasserier på internet och via dessa kunder kommer man ofta i kontakt med människor som på olika sätt tystats och helt enkelt inte vågar uttrycka sina åsikter. Detta menar my Safety är oacceptabelt och leder i slutändan till en snedvriden debatt.

Det är alltså inte bara i frågan om kriminaliseringen av id-stölder som my Safety gör sig hörda i debatten. En annan viktig fråga är det ansvar som vilar på kvälls- och dagspress. När de stora tidningarna först började läggas ut på nätet var kommentarsfält till de olika artiklarna och kolumnerna mer regel än undantag. My Safety anser att detta var ett stort och viktigt steg i samhällsdebatten då vanligt folk plötsligt kunde göra sig hörda på ett helt annat sätt än tidigare. Men snart började kommentarsfälten fyllas av en högljudd minoritet som med hot och trakasserier förstörde för den stora massan. Ett efter ett stängdes kommentarsfälten ner och debatten försvann in på internets bakgårdar. Här gjorde tidningarna ett misstag enligt my Safety. Istället för att stänga ner kommentarsfunktionen anser my Safety att tidningarna borde införa en aktiv moderering av inläggen samtidigt som artikelförfattare och redaktörer deltar i debatten. My Safety tror att detta i längden skulle leda till en hälsosam och demokratisk samhällsdebatt.

Utkräv ansvar från de stora internetföretagen

En annan fråga my Safety brinner för är det ansvar som vilar på de stora internetföretag som tillhandahåller de sociala mötesplatser som numera är internets grundpelare. Det viktigaste exemplet är Facebook. Enligt my Safety har företaget länge gömt sig bakom amerikansk yttrandefrihetslagstiftning som är betydligt mer långtgående än den svenska. Detta innebär att hatgrupper frodas på Facebook och my Safety har många förtvivlade kunder som förgäves bett företaget ta ner sidor sprider hat. Samtidigt är Facebook blixtsnabba på att ta bort bilder på till exempel ammande kvinnor. Nu har Facebook till slut inlett ett samarbete med svensk polis men uppklarningsprocenten på internetrelaterade brott är fortfarande mycket låg.

När det kommer till my Safety själva så jobbar företaget oförtruget vidare för att öka allmänhetens medvetande om problemet med brottslighet på internet. My Safety erbjuder ett antal effektiva tjänster riktade till privatpersoner. Till exempel har my Safety ett utmärkt skydd mot ID-kapningar och erbjuder också en försäkring mot hot och trakasserier på internet. My Safety har därför blivit det ledande företaget när det kommer till säkerhet och skydd på internet. Men my Safety försöker också engagera sig ideellt i frågan om näthat. Varje år genomför Statens medieråd sin kampanj No Hate Speech som försöker belysa frågan om näthat genom diverse aktiviteter. Tidigare har nyhetssajten Nyheter24 varit med och sponsrat kampanjen och i år valde också my Safety att sponsra kampanjen. Under oktober månad spred my Safety mer kärlek på nätet under hashtaggen #mernätkärlek. Kampanjen kulminerade den 4 november som utsetts till No Hate-dagen.

 Nytt pris instiftades

Nyheter24 och my Safety var dock inte nöjda där. Tillsammans instiftade de två företagen ett nytt pris, Årets Nätängel. Priset ska årligen delas ut till en person eller organisation som aktivt jobbat mot näthat. Prissumman är på 50 000 kronor och grundplåten kommer från my Safety. För varje försäkring my Safety säljer går nämligen fem kronor per kund och månad till kampen mot näthat. Årets vinnare blev Fanna Ndow Norrby som var initiativtagare till det populära instagramkontot @SvartKvina som senare ledde till en bok med samma namn. I prisjuryn satt bland annat my Safetys vd Carl-Johan Thorsell och den välkända journalisten Alexandra Pascalidou. Tanken är att priset ska fortsätta delas ut varje år.

 

För my Safety går kampen vidare för ett säkrare internet. Statistiken visar att det är en kamp som antagligen kommer fortsätta under överskådlig tid. Bara under 2015 var det 955 000 svenskar som antingen kände någon eller som själva blivit utsatta för ID-kapningar. Fortfarande är det få svenskar som till exempel har lås på brevlådan och den yngre generationen måste bli bättre på att passa sina värdesaker. Att köpa ett skydd från my Safety kan nog vara klokt om man vistas mycket på nätet.

Comments are closed.